Végy gabonát, árpát, babot, lencsét, kölest és tönkölyt, tedd egy edénybe, és csinálj belőlük kenyeret. ...." (Ezékiel 4:9) 

Ezékiel próféta így mutatta meg, a kevesebb hús, hosszabb élet útját. A húshagyó élet egyik fö tudnivalója a fehérje komplettálás tudománya, vagyis néha együnk együtt hüvelyest és gabonát, így a szervezet számára tökéletes fehérjéhez jutunk. Ezeknek egy idöben kell érkezniük a gyomorba. Ìgy, ezen a módon a húst helyettesítö szuper táplálékhoz jutunk.

Az ezékiel kenyér magában hordozza mindkét növényfajta lisztjét, így egy étkezésen belül könnyedén megvalósítható vele a fehérje komplettálás. Ezt kiegészíthetjük emésztést segítö, bélrendszert karbantartó füszerekkel és gyógynövényekkel. Ìgy egy csodálatos, teljes kenyeret ehetünk, és elkészíteni sem nehéz. 


A recept:

  • 500 g Ezékiel kenyérliszt
  • 2 kiskanál só
  • 1 dl oliva olaj, vagy bármilyen más, hidegen sajtolt olaj (kukoricacsíra, tökmag - mindegyik egy picit más irányba viszi el a kenyér ízét - az oliva markáns ízénél enyhébb a mogyoró, vagy kukorica olaj)
  • langyos víz (a hömérséklete nagyon fontos!)
  • pici cukor, nyírfa cukor is lehet, vagy méz
  • tehetünk bele a következök közül: kurkuma, kakukkfü, kömény, pici levendula, vasfü, rozmaring, zsálya, vargánya por
     

A lisztet egy tálba szitálom, közepére lyukat vájok, ebbe belemorzsolom az élesztöt és egy pici langyos vizet. Meleg helyre kell rakni, konyharuhával lefedni. Kb. 20 perc után, mikor már felfutott az élesztö, egy pici olajjal (úgy fele a teljes adagnak) és a sóval, gyógynövényekkel elkezdjük gyúrni. Rá kell szánni a 8 percet, hogy szuper legyen. Gombócot formázunk belöle, vissza a tálba, lisztet szórni rá, konyharuhával a tetején. Ismét 15-20 perces pihentetés következik. Ekkor megismétlem a folyamatot, az olajat adagolva hozzá. Pihentetés után kenyérsütö formába tesszük, de szép ha elterül a tepsin, akkor lesz igazi lepény kenyér. Ismét konyharuhába bújtatjuk, ismét 15 perc. 

Bekenjük a tetejét pici olajjal, 170 fokon 50 percig sütjük. Tüpróba után kész. 

 

Jó étvágyat hozzá!
 

vissza a címoldalra

 
E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 
Név:
E-mail:
 
 


magyarforras.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!